Smolný život žížal

Smolný život žížal

Čítala som s deťmi kopu krásnych náučných kníh. Ešte väčšiu hromadu skvelých príbehov. Ale je málo diel, kde vlastne ani neviete, do akého žánru ich zaradiť. Je táto kniha skutočne „krátké přírodopisné pojednání“, ako tvrdí podnadpis? Alebo len bláznivé hranie sa s ilustráciami?

Autorka vám na začiatok prezradí, že život (dážďoviek / spisovateľky / tak celkovo) je komplikovaný a často sa vyvinie úplne inak, než ste na začiatku čakali. Seriózne poznatky zo sveta dážďoviek sú schované medzi vtipnými fabuláciami a obrázkami. Veď keď sa už píše o anatómii, treba sem zaradiť aj účesy. Od potravy či biotopu sa plynulo prejde k Darwinovi. Ten vraj mal dážďovky veľmi rád a napísal o nich knihu. Bola vraj oveľa väčší bestseller ako tá druhá, ktorú si všetci pamätajú. Dážďovkám vtedy doba priala.

Všetky „fakty“ o týchto tvoroch nájdete teda hneď v úvode. Môžeme sa konečne venovať skutočným problémom, s ktorými sa každá dážďovka zaručene stretne. Napríklad, aké je to žiť v páre. Aký je naopak život bez svojej polovičky. Prečo môže byť čím len chce, a prečo je to dobré aj zlé. Kde nájsť ideálne miesto na bývanie, keď vás omrzí hĺbiť nekonečné chodbičky v hline. Môže si klásť existenčné otázky a nachádzať existenčné odpovede. Aký to má celé zmysel a hlavne: kde je jej koniec?

Ilustrácie tvoria podstatnú časť knihy. Milo infantilné aj dôvtipné. Budú vás baviť. Osobne mám naradšej šesť dvojstrán za sebou, zaplnených len kresbami chodbičiek. Prečo nevenovať 12 strán v 250stranovej knihe niečomu, čo dážďovka vidí prakticky celý život?
(No dobre, nevidia… toľko si ešte pamätám z knihy Zooptika: ako vidia zvieratá.)

Takže, miliónová otázka na záver: komu knihu odporučiť? Je to nápaditá, vtipná a objavná kniha. Zaujme decká v školskom veku, pousmeje sa nad ňou mládež aj dospeláci. Videla by som to teda na deti od 7 rokov. Tipujem, že najviac si ju užijú malé rozumbrady okolo 10 rokov. Alebo rodičia, ktorí by tiež radi tie existenčné odpovede. Ja som sa v dážďovkách tiež našla.

Čo čítať ďalej

Samozrejme Martu a Jonatána od Petra Horáčka. Možno aj Veľkú chutnú dážďovku od Katky Macurovej. Určite si prezrite knihy Richarda Scarryho: Zvedavý Počítajko alebo Veľký obrázkový slovník. Pre starších už spomínanú Zooptiku. A pre tých najmenších skvelé Dážďovky Lucie Šukolovej. No aha, aké populárne sú tie dážďovky.

KNIHU SI MÔŽETE KÚPIŤ NA MARTINUS.SK  ALEBO MARTINUS.CZ (CEZ PARTNERSKÝ PROGRAM). AKO TO FUNGUJE SI PREČÍTATE TU: KLIK.

POZRITE SA, ČI JE KNIHA DOSTUPNÁ AJ VO VAŠEJ KNIŽNICI. VĎAKA PROJEKTU INFOGATE.SK (KLIK).
Názov: Smolný život žítal
Text / Ilustrácie: Noemi Vola
Preklad: Josef Horváth
Vydal: Baobab, 2023
Strán: 256
ISBN: 9788075151643
HODNOTENIE   10/10 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.